banner427

banner425
19 Mart 2024 Salı

Çanakkale Zaferi'nin Yıl Dönümünde Şehitlerimiz Unutulmadı
banner406

HEMŞİRELERİN İŞ YÜKÜ AĞIR, ÜCRETLERİ YETERSİZDİR

12-18 Mayıs Hemşireler haftasını olması münasebetiyle Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker yazılı açıklama yaptı.

12 Mayıs 2018 Cumartesi 15:49
HEMŞİRELERİN İŞ YÜKÜ AĞIR, ÜCRETLERİ YETERSİZDİR
12-18 Mayıs Hemşireler haftasını bayram havasında kutlamalarını isterdik.
Şube Başkanı Çeker yapmış olduğu açıklamada; Türkiye’de görev yapan 153 bine yakın hemşire arkadaşımızın 12-18 Mayıs Hemşireler haftasını bayram havasında kutlamalarını isterdik. Dedi. Çeker; Fakat biriken sorunlar, karşılanmayan talepler ve gerçekleşmeyen beklentiler nedeniyle hemşireler gününü bayram havasında kutlamak uzak bir hayal olarak kalmıştır. Diyen Çeker; Gece gündüz, bayram, tatil demeden devletimizin verdiği görevle milletimize hizmet eden, ailesinden, sosyal yaşamından kutsal görevi için fedakarlıkta bulunan hemşirelerimizin hakkının ödenemeyeceği konusunda toplumun tüm katmanları arasında tam bir mutabakat vardır. Fakat iş hemşirelerin özlük haklarını, ekonomik haklarını vermeye gelince ne yazık ki yetkililerin geride durulduğunu, kulak üstüne yatıldığını görüyoruz. Dedi.
 
Yetkililerin söyledikleri süslü laflara artık inanmamaktadırlar.
Şube Başkanı Çeker; Her yıl hemşireler haftasında hükümet yetkilileri ve idareler süslü birkaç söz söyleyerek hemşirelerimizin ve sağlık çalışanlarının gönlünü almaya çalışmaktadırlar. Dedi. Çeker; Hemşirelerimiz yetkililerin söylediği süslü laflara artık inanmamaktadırlar. Söz değil icraat beklemektedirler. Sağlık kuruluşlarında meslektaşlar arasında ayrım yapılmasını istememektedirler. Dayısını bulanının kadro unvanı dışında idari görevlerde çalıştırılmasını istemiyorlar. Diyen Başkan Çeker; Beş yıl önce verilen yıpranma payı sözünün hayata geçirilmesini istemektedirler. Taşerona kadro verildi ama hala sözleşmeli hemşire, vekil ebe hemşire, Kamu dışı aile Sağlığı Elemanı gibi istihdam modelleri ile ekonomik ve özlük hakların kısıtlandığını görüyoruz. Diyen Çeker; Bunun sonlandırılması adına Kamuda görev yapan tüm sözleşmelilerin kadrolu olması için Türkiye Kamu-Sen olarak bir dilekçe kampanyası başlattık. Bu konuda kadrolu olmayan tüm çalışanlardan, hemşire arkadaşlarımızdan mücadelemize destek bekliyoruz. Dedi
 
Hemşireler OECD Ortalamasına Göre 4 Kat Daha Fazla Çalışmaktadırlar.
Açıklamalarını sürdüren Çeker; Hemşirelerimizin iş yükü katlanılmaz bir boyuta ulaşmıştır. Türkiye’de 100 Bin kişiye düşen ebe hemşire sayısı 257 iken OECD ortalaması ise 1098’dir. Yani Türkiye’deki hemşireler OECD ortalamasına göre 4 kat daha fazla çalışmaktadırlar. Dedi. Başkan Çeker; Bu yoğun iş yükünün yanında her gün yaşanan şiddet vakaları ve mobbingler de eklendiğinde çalışanların tükenmişlik sendromuna mahkum edildiklerini görüyoruz. Hemşirelerimiz ve sağlık çalışanları yasal çalışma saatlerinin çok üzerinde çalıştırıldıkları halde fazla mesaiye verilen üçret yapılan işe göre çok düşüktür. Diyen Çeker; Maaşları enflasyon karşısında sürekli erimektedir.  Döner sermaye ek ödemeleri sürekli azalmaktadır. Hemşire ve sağlık çalışanları 5-6 yıl önce aldığı döner sermayeyi mumla aramaktadır. İş yükü artarken çalışana ödenecek döner sermaye ek ödeme ücretleri yok edilmiş, sağlık çalışanına sabit ek ödemeden başka  ücret ödenmez olmuştur. Dedi.
 
Çeker; Döner Sermaye Oranlarının Arttırılarak Emekliliğe Yansıtılması
Başkan Çeker; Kamu çalışanlarının ekonomik sosyal haklarının pazarlığının yapıldığı toplu sözleşme masasında malum-sen’in (İdareleri sevenler Derneğinin yetkilileri) toplu sözleşme masasında düşük zam artışına imza atmaları, maaş zamlarını Real enflasyona artışlarını toplu sözleşmeye eklememeleri nedeniyle çalışanı enflasyonun canavarına esir ettiklerinden maaş artışları kısa sürede erimiştir. Diyen Çeker; Döner sermaye oranlarının arttırılarak emekliliğe yansıtılması ve memurlara ekonomik büyümeden pay verilmesidir. Ancak böylelikle çalışanlar bir nebze olsun rahatlayabileceklerdir. Diyen Çeker; Bunun yanı sıra hemşireler haftasında hemşirelerimiz memnun edecek bir gelişmede hiç şüphesiz ki emeklilere verilecek olan bayram ikramiyelerinin tüm kamu çalışanlarına ödenmesine yönelik talebimizin hayata geçirilmesi olacaktır. Dedi.
 
İkramiye Hemşirelerimizin Ve Sağlık Çalışanının Hakkıdır.
Şube Başkanı Çeker; Aileleriyle 10 milyon vatandaşımızı sevindirecek bu gelişmeye hükümetin bir an önce imza atmasını bekliyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak bunun için yoğun bir mücadele veriyoruz. Hükümet bu talebimize sessiz kalmamalıdır. İkramiye hemşirelerimizin ve sağlık çalışanının bizim hakkıdır. Mutlaka hanemize yazılmalıdır. Diyen Çeker; Daha iyi çalışma şartları sağlanması ve temel ücretlerin iyileştirmesi arzumuzdur. Bunun bir an önce gerçekleştirilmesi gereklidir. Hemşirelerimizin Hak ettikleri mali ve sosyal haklar, çalışma hayatını kolaylaştıracak imkânlar Hemşirelerimize ve tüm sağlık çalışanlarına sunulmalıdır. Dedi. Şube Başkanı Çeker; Fedakârlık timsali, devletin şifa ve şefkat eli hemşire arkadaşlarımızın sorunlarının çözülmesi ve taleplerinin gerçekleşmesi temennisiyle 12-18 Mayıs hemşireler haftasının kutluyor, çalışma hayatında kolaylıklar diliyorum. Dedi.
 
 
 
 
                                                                                        BASIN BÜROSU:
                                                         TÜRK SAĞLIK SEN KOCAELİ ŞUBE
 
 
 
  

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    e-gazete
    • DERİNCE EKSPRES | Derince ve Körfez'in Sesi - 19 Mart 2024 Manşeti
    ARŞİV
    Derince Nöbetçi Eczaneleri