19 Nisan 2024 Cuma

Başkan Gökçe: Güzel İlçemizi STK’larımızla Birlikte Yöneteceğiz

Sultan Abdülhamit’e yakışan anma etkinliği

Sultan Abdülhamit Han vefatının 100. yılında düzenlenen söyleşi ile anıldı

06 Şubat 2018 Salı 14:01
Sultan Abdülhamit’e yakışan anma etkinliği
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, vefatının 100. yılında, Osmanlı Devletinin 34. Padişahı 2. Abdülhamit Han’ı düzenlediği bir söyleşi ile andı. Kocaelililerin adeta akın ettiği söyleşiye katılan tarihçiler, Türk tarihinin en önemli devlet adamlarından biri olan 2. Abdülhamit Han’ı ve hüküm sürdüğü dönemi tarihin derinliklerinden çıkararak günümüze taşıdı. Söyleşiye konuk olarak katılan usta tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “İçinde bulunduğumuz dönem, Abdülhamit döneminin birebir aynısıdır. Dönemin insanları Abdülhamit’i iyi anlayamadı. Ama şimdi halkımız Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ı çok iyi anlıyor ve herzaman onun yanında” dedi.
 
ABDÜLHAMİT İLGİSİ SDKM’Yİ TIKLIM TIKLIM DOLDURDU
SDKM Büyük Sahne’de gerçekleşen “Sultan 2. Abdülhamit Han’ı Anmak ve Anlamak” konulu söyleşiye tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof. Dr. Haluk Selvi ve Payitaht Abdülhamit dizisinde Tahsin Paşa'yı canlandıran yazar Bahadır Yenişehirlioğlu katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise televizyon programlarıyla tanınan gazeteci-yazar Serdar Tuncer yaptı. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından büyük bir özenle organize edilen söyleşiye Kocaelililer adeta akın etti. Özellikle gençlerin söyleşiye yoğun ilgi göstermesi nedeniyle SDKM Büyük Salon tıklım tıklım doldu. Çok sayıda vatandaş söyleşiyi ayakta izledi. Yer bulamayan izleyiciler için ise SDKM Fuayesinde barkovizyon kuruldu.
 
GENEL SEKRETER İZLEDİ
Söyleşiyi vatandaşlarla birlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, Teftiş Kurulu Başkanı Süleyman Büyükşahin, İzaydaş Genel Müdürü Muhammet Saraç, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Ali Bilgi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Raşit Fidan, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Hasan Yılmaz, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni ve  Payitaht Abdülhamid dizisinde İzzet Paşa’yı canlandıran Fatih Sevdi izledi.
 
ABDÜLHAMİT’İ ANLAMAK GEÇMİŞTE GELECEĞİ GÖRMEKTİR
Söyleşi öncesinde konuklara seslenen Genel Sekreter İlhan Bayram, Sultan Abdülhamit’in önemine değinerek, “Vefatının yarım asır sonrasında azda olsa anlaşılmaya başlanan, şimdilerde ise tamamen anlaşılmaya çalışılan, suikasta, ihanete, iftiraya, istibdada sürüklenen zihni fikir çilesi ile dolu bir padişahtır Sultan Abdülhamid Han” dedi. Abdülhamid’i anlamanın geçmişte geleceği görmek anlamını taşıdığını kaydederek, “Abdülhamid’i anlamak bütün düğümleri çözmek demektir. Abdülhamid’i anlamak ön yargıyı kökünden kazımak, dikeyleri yatay hale getirmek demektir. Cennet Mekân Sultan Abdülhamid Han’ı bir nebze olsun anlamaya çalışalım” şeklinde konuştu,
 
TUNCER’DEN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR
Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Serdar Tuncer ise, son dönemde batı medeniyetinin her haliyle yeryüzüne bir şey veremeyeceğini ifade ettiğini belirterek, “Onun gidişi bir başkasının gelmesi manasını taşıyor. Peki kim gelecek. Herkes bunu İslam medeniyetinin Osmanlı mirasından bekliyor. Biz tıpkı adaleti taşıyan dedelerimiz gibi yeniden yeryüzüne diriltici bir nefes sürme iddiasındayız. Bu da ancak kendimizi tanımakla olur” dedi. Turgut, bu nedenle Sultan Abdülhamit’in vefatının 100. Yılı nedeniyle düzenlenen programın son derece önemli olduğunu belirterek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
 
PROF. ŞİMŞİRGİL’DEN ÖNEMLİ YORUM
Söyleşide ilk konuşmayı tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil yaptı. Sultan Abdülhamit Han döneminin siyasi çalkantılarına dikkat çeken Prof. Dr. Şimşirgil, “İçinde bulunduğumuz dönem, Abdülhamit döneminin birebir aynısıdır. Dönemin insanları Abdülhamit’i iyi anlayamadı. Ama şimdi halkımız Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ı çok iyi anlıyor ve herzaman onun yanında” dedi.  Prof. Dr. Şimşirgil ilgiyle izlenen konuşmasında Osmanlı Devleti’nin bu topraklara son derece önemli bir zenginlik bıraktığını söyledi. Ancak bizlerin bu zenginliğin farkında olmadığımızı kaydeden Prof. Dr. Şimşirgil, “Medeniyetimizin düşmanları 2. Abdülhamit’i tahtan indirip bu zenginliklerin bize miras kalmaması için elinden geleni yaptı. 80 yıl bize Kızıl Sultan diye öğrettiler. Ama o anlıyoruz ki, o ulu hakandır” dedi.
 
SULTAN ABDÜLHAMİT’İN SİYASİ DÖNEMİ
Söyleşide Prof. Dr. Haluk Selvi ise, Sultan Abdülhamit döneminin siyasi çalkantılarına değindi. Prof. Haluk Selvi, “Abdülhamit kadar kritik dönemde padişahlık yapan başka bir padişah yok. İçerde ve dışarda çok muhalifi vardı. Ülkenin en zayıf, rakiplerinin en güçlü olduğu dönemde tahta geçti. Müthiş bir siyaset izledi, tam bir diplomasi dehasıydı. Eğitime vermiş olduğu değer çok büyüktü. Kendine muhalif grupları birbirlerine karşı çok iyi kullandı. Sultanın büyüklüğü tahtan indirildikten 4 yıl sonra anlaşıldı” dedi
 
DİZİNİN ÖNEMİ BÜYÜK
Söyleşide, Payitaht Abdülhamit dizisinde Tahsin Paşa'yı canlandıran yazar Bahadır Yenişehirlioğlu görüşlerini dile getirdi. Payitaht Abdülhamit dizisinin gençlere bu önemli devlet adamını tanıtması ve hatırlatması anlamında önemli bir rolü olduğuna dikkat çeken Yenişehirlioğlu, “Böyle güzel çekilen diziler insanımızı okumaya teşvik ediyor. Tarih asla dizilerden öğrenilemez ama tarihi anlamak ve öğrenmek için diziler topluma bir heyecan veriyor” diye konuştu.
 
GENEL SEKRETER BAYRAM’DAN TEŞEKKÜR
Söyleşinin sonunda Genel Sekreter İlhan Bayram, değerli bilgilerini Kocaelilerle paylaşan konuklara çiçek vererek teşekkür etti.
 
TAHSİN PAŞA’YA SEVGİ SELİ
Öte yandan söyleşinin sonunda konuklar Payitaht Abdülhamit dizisinde Tahsin Paşa’yı canlandıran Bahadır Yenişehirlioğlu’na büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlar Yenişehirlioğlu’nu dizideki performansı nedeniyle kutlayarak kendisiyle birlikte bol bol hatıra fotoğrafları çektirdi. Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil de okurları için kitaplarını imzaladı.
    

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    e-gazete
    • DERİNCE EKSPRES | Derince ve Körfez'in Sesi - 19 Nisan 2024 Manşeti
    ARŞİV
    Derince Nöbetçi Eczaneleri