16 Nisan 2024 Salı

Kocaeli 38. Kent Bayramlaşmasına Hazır!

KSO Başkanı Zeytinoğlu 2020 yılı Büyüme oranını değerlendirdi…

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan büyüme oranına ilişkin yaptığı değerlendirmede; pandemi koşullarına rağmen 2020 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğinde gerçekleşen güçlü büyüme oranlarıyla 2020 yılının yüzde 1.8 büyümeyle tamamlandığını belirterek, Türkiye ekonomisinin bu performansla OECD ülkeleri arasında ilk, G-20 ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi.

01 Mart 2021 Pazartesi 18:21
KSO Başkanı Zeytinoğlu 2020 yılı Büyüme oranını değerlendirdi…
KSO Başkanı Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Ekonomimiz 2020 yılının son çeyreğinde yüzde 5.9 büyüdü. Böylece 2020 yılını yüzde 1.8 büyüme ile tamamlamış olduk. Pandemi nedeniyle 2020 yılında pek çok ülke ekonomisi daralmaya devam ederken, biz iyi bir performans göstererek, OECD ülkeleri arasında ilk, G-20 ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldık ve yılı büyüyerek tamamlayan nadir ülkeden biri olduk.” dedi. 2020 yılında pademiye yönelik tedbirler nedeniyle hizmet sektörünün zayıf kaldığını ancak ekonominin lokomotifi olan sanayi sektöründen büyümeye güçlü katkı geldiğini belirten Zeytinoğlu, “2020 yılı büyümesine, bizim en fazla üzerinde durduğumuz veri olan sanayi sektöründen yüzde 1.8, imalat sanayi sektöründen yüzde 1.9 katkı geldi. Hizmetler sektöründe yüzde 4.5, inşaat sektöründe ise yüzde 3.5 daralma yaşandı. Ekonomik büyüme içerisinde sanayinin ana faktör oluşunu memnuniyet verici buluyoruz. Sanayi sektöründen gelen bu artışın, salgın sürecinde sanayide çarkların durmamasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Normalleşmeyle birlikte hizmetler sektörünün de katkısının kademeli olarak artacağını düşünüyoruz. ” dedi.
 
Üretim, imalat sanayi ve buna bağlı olarak ihracatın önemine değinen Zeytinoğlu, “2020 yılında mal ve hizmet ihracatı yüzde 15.4 gerilerken, ithalat yüzde 7.4 arttı. İthalat artışının geçmiş dönemlerden ertelenen alımlar ve yatırım malları taleplerinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bizim arzumuz ihracat artışlarının büyümeye katkı vermesi yönünde.  2020 yılında ekim ve aralık aylarında aylık bazda 17 milyar doların üzerinde rekor ihracat gerçekleştirdik. Ocak ayında da en yüksek ocak ayı rakamına ulaştık. Aşının da yaygınlaşmasıyla, önümüzdeki dönemde benzer ihracat seviyeleri görebilmeyi temenni ediyoruz.” dedi.
 
İki yıl boyunca zayıf seyreden yatırımlarda, dördüncü çeyrekte yüzde 10.3’lük artışla yıl genelinde yüzde 6.5’lik büyüme olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, “Yatırımların artıyor olmasını ülkemiz için çok önemli ve değerli olduğuna inanıyoruz.” dedi.
  

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    e-gazete
    • DERİNCE EKSPRES | Derince ve Körfez'in Sesi - 16 Nisan 2024 Manşeti
    ARŞİV
    Derince Nöbetçi Eczaneleri