Kocaeli, Türkiye'nin dört bir yanından kent konseyi başkanlarını ve yerel yönetim temsilcilerini ağırladı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı ile dönem başkanlığı Kocaeli Kent Konseyi tarafından yürütülen Türkiye Kent Konseyleri Birliği işbirliğinde “Türkiye Kent Konseyleri Mevzuat Çalıştayı”, 11 Kasım 2024 tarihinde başladı. Çalıştayda, yerel demokrasinin temel yapı taşlarından olan kent konseylerinin mevzuat geliştirme sürecine ilişkin kapsamlı tartışmalar ve öneriler sunuldu. Kamu kurumlarının temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, katılımcılar kent konseylerinin geleceğine yönelik fikir alışverişinde bulundu.
Türkiye Kent Konseyi Birliği Başkanı Sedat Köse’nin konuşması ile başlayan Açılış Törenine, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü Mevzuat Daire Başkanı Yasin Yıldırım, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Berna Abiş, Türkiye Belediyeler Birliğini temsilen Av. Ali Muhammet Mermerlioğlu, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri M. Cemil Aslan, KBB Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Dr. Talha Hülagü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığından İbrahim Halil Altıntop, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mutlu Kaya, Konya Büyükşehir Belediyesini temsilen Beytullah Şivetoğlu, Buca Belediyesi Başkan Yardımcısı Halit Kurt, Uclg-Mewa Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Kadir Çetin, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, akademisyenler ve kent konseyi temsilcileri katıldı.
Açılış Törenin ardından başlayan ve moderatörlüğü Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilsen Bilgili tarafından yapılan özel oturumlarda, Türkiye Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Belediye yetkilileri, Hukukçular, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye’nin dört bir yanından Kent Konseyi Başkan ve Genel Sekreterleri ve Akademisyenlerin katılımları ile kent konseyleri mevzuatı masaya yatırıldı. Yönetmelik maddelerinin tek tek incelendiği özel oturumlarda katılımcıların görüşlerinin rapor haline getirilerek bakanlığa ve ilgili kurumlara sunulacağı bildirildi.
Köse; öğrenmekten ve üretmekten mutluluk duyuyor ve birlikteliğimizin gururunu övünçle paylaşıyoruz.
Türkiye Kent konseyleri Birliği 15. Dönem Başkanı Sedat Köse açılış konuşmalarında,T ürkiye Kent Konseyleri Birliği’nin Kent Konseyleri arasında iş birliği, dayanışma ve paylaşım ağı oluşturmak üzere yapılandırılmış özgün bir kuruluş olduğunu, Yönetim Kurulu, Danışma Kurulu ve bünyesindeki komitelerle, kent konseylerine destek sunmak amacıyla çalışmalar yaptığını vurguladı.
Böyle bir çatının altında yer almaktan, öğrenmekten ve üretmekten hep birlikte mutluluk duyuyor ve birlikteliğimizin gururunu övünçle paylaşıyoruz ifadelerini kullanan köse;
“Şehirler, insanlığın en büyük eseri ve medeniyet merkezidir. Şehir ve insan; birbirini inşa eden, birbirinin aynası varlıklardır. Şehirleri bir medeniyet merkezi olarak düşündüğümüzde; yönetim ve ilişkiler çerçevesinde ‘şehir hukuku’ ile karşı karşıya kalıyoruz. Böyle bir süreci bir kurum ya da bir liderin tek başına gerçekleştirebilmesine imkân yok. Bunun için gönüllü olmaya, katılım kültürüne, iş birliği ve dayanışmaya ihtiyacımız var. Evde, mahallede, şehirde, ülkede ve hatta dünyada iş birliği ve dayanışmaya ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. İşte bu noktada bugün elimizde güçlü bir katılım mekanizması olarak var olan, iş birliği ve dayanışma noktasında çalışmalarımızı entegre edebilmemiz için en iyi ortamı sağlayan, tam da bu amaçla başta belediyeler olmak üzere yerel yönetim mekanizmalarının tümünde resmi danışma organı niteliğine sahip olan kent konseylerimiz var. Bizlere düşen bu şemsiye altında buluşmak, üretmek, bir araya gelmeyi başarmaktır.” Dedi.
Kocaeli Belediye Başkanvekili Berna Abis ise Gelişen ve Değişen şartlara uyum ve yeni öneriler içeren Türkiye Kent konseyleri Mevzuat çalıştayına ev sahipliği yapmaktan ve Kent konseyi temsilcilerini Kocaeli’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.
ŞURA Kent Politikaları ve Araştırma Merkezi uzmanlarının sunduğu çerçeve sunumun ardından, Bakanlık Mevzuat Daire Başkanlığı yetkilileri, yerel yöneticiler, hukukçular, akademisyenler ve Kent Konseyi Başkanlarından oluşan çalıştay heyeti, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun 76. maddesine dayanak oluşturan Kent Konseyi Yönetmeliği üzerinde düzenleme önerileri ve değişiklik taleplerini dile getirdiler. Çalıştayın ikinci gününde, yerel yönetimler ve vatandaş katılımına dair mevzuat düzenlemeleri hakkında önemli fikirler ortaya kondu. Çalıştayın üçüncü gününde ise hazırlanan sonuç raporu bakanlık ve ilgili mercilere iletilmek üzere katılımcıların onayına sunuldu.
Program iyi dilek ve temenniler ile aile fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.
İki gün süren çalıştayın sonunda hazırlanan sonuç raporu, Düzenleme Kurulu tarafından katılımcılar ile paylaşılarak onaya sunulmasıyla ilgili
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!