18 Nisan 2024 Perşembe

Başkan Gökçe’den Kaymakam Demirelli’ye Ziyaret

KO-MEK Türk Mutfağı’nda döner yapmayı öğreniyorlar

Kocaeli’nin lezzetlerini yeniden pişirin ve genç nesillere aktaran KO-MEK Türk Mutfağı branşında, ‘döner yapımı’ kursu açıldı

26 Şubat 2020 Çarşamba 15:05
KO-MEK Türk Mutfağı’nda döner yapmayı öğreniyorlar
 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları, açtığı branşlarla ülke istihdamına ve kültürümüze katkı sunuyor. KO-MEK’in önemli branşlarından olan Türk Mutfağı bu anlamda önemli bir misyon yürütüyor. Bu branşa gelen vatandaşlar, Türk ve Dünya Mutfağını öğrenirken, ileride bir iş yeri açabilmenin ön hazırlıklarını yapıyor. KO-MEK Kuruçeşme Kurs Merkezi’nde faaliyet gösteren Türk Mutfağı Branşına vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda Döner Yapımı kursu açtı. Kursa özellikle hanımlar yoğun ilgi gösterdi. Kursiyerler içinde ileride döner ustası olmak isteyenlerin bulunması ise kursu, istihdama katkı sunan branşlar kategorisine taşıdı.
 
DÖNER YAPIMININ PÜF NOKTALARI ÖĞRETİLİYOR
Kursta lezzetli bir döner yapımı ile ilgili tüm püf noktaları öğretiliyor. Kursiyerlere, bu kapsamda, eti lezzetlendirecek sosun hazırlanması anlatılıyor. Soğan suyu, sarımsak, yoğurt, sıvı yağ, tuz ve baharatlarla hazırlanan sosta, etin bir gece buzdolabında bekletilmesi gerektiği aktarılıyor. Dinlenmiş etin ertesi gün tek tek döner kesim makinesine dizilmesi de yine öğretilen bilgiler arasında yer alıyor. Bu esnada kursiyerlere etleri bastırarak dizmeleri gerekliliği ifade ediliyor.
 
PİŞİRME TEKNİĞİ ÖNEMLİ
Dizilen etlerin en üst kısmına iç yağı konularak pişirme işlemine geçiliyor. Usta öğretici bu esnada kursiyerlere iyi bir pişirme tekniğinin lezzete katkı sunduğunu anlatarak, etlerin kısık ateşte ve çevirerek pişirilmesi konusunda bilgi aktarıyor.
 
DÖNER USTASI OLMAK İSTEYEN VAR
Öte yandan kursa ileride döner ustası olmak isteyen vatandaşlar katılıyor. Bu kursiyerler KO-MEK’te alacakları ön bilgilerle ustalık yolunda adım atıyor. Haftada 8 saat gerçekleştirilen Döner Yapımı kursunda halen 20 kursiyer eğitim alıyor.
 
ASIRLIK LEZZETLER KO-MEK’TE YAŞATILIYOR
KO-MEK, Türk Mutfağı branşıyla aynı zamanda önemli bir kültürel mirasa sahip çıkıyor. Osmanlı döneminde Sarayın Kileri” olarak adlandırılan Kocaeli'de asırlık lezzetler, KO-MEK Türk Mutfağı branşında vatandaşlara öğretiliyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri” kitabında yer alan “Dartılı Düdüklü Makarna" ve 100 yıllık bir çorba olan “Koca Ali’nin Göç Çorbası” gibi lezzetler yeniden pişirilerek genç nesillere aktarılıyor.
  

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    e-gazete
    • DERİNCE EKSPRES | Derince ve Körfez'in Sesi - 18 Nisan 2024 Manşeti
    ARŞİV
    Derince Nöbetçi Eczaneleri