banner427

29 Mart 2024 Cuma

İbrahim Şirin: Kazanan Derince’miz Olacak
banner406

BÜYÜKAKIN; BEN NOTER MEMURU DEĞİLİM

Büyükşehir meclisinde kürsü tartışması çıktı. Genel konuları kürsüde paylaşmaması için İYİ Partili Nurcan Acaroğlu Göktaş’ı uyaran Başkan Büyükakın, “Ben noter memuru değilim. Bu meclisi nasıl yöneteceğimin hakları tanınmış ve kullanıyorum” dedi

18 Haziran 2021 Cuma 13:30
BÜYÜKAKIN; BEN NOTER MEMURU DEĞİLİM
Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran ayı meclisi Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın başkanlığında gerçekleştirildi. Kocaeli Kongre Merkezi’ndeki meclis toplantısında 98 gündem maddesi karara bağlandı.
BÜYÜKAKIN: HERKESİ İŞE ALIRSAM KENTE ZARAR VERİRİM
Filyasyon ekibinde alışan 61 şoförün sözleşmesi bitiyormuş işsiz kalacakları için büyük sıkıntı içindeler. Onlar adına iletmek istedim. Kocaeli bünyesinde istihdam ofisi olduğunu biliyorum. Nasıl çalışıyorlar, kaç kişiye iş buldular. Öğrenmek istiyoruz” dedi. Başkan Büyükakın, Bunlar bize daha önce geldiler. Konuyu biliyoruz. Filyasyon ekibinde çalışanlar, geçici olarak çalışmak üzere istihdam edilmişlerdi. Beni de sahada gezerken bulup söylediler bu konuyu. Şu anda bunları işe almak aşırı istihdam sebebi olacak. Yani bu işin sonu yok. Aslında popülizm yapıp herkesi işe almak da vardı ama bu kente zarar verir. İstihdam ofisimizde 12 Bin başvuru var 9 binini işverenle buluşturduk. 3 Bini de işe girdi. Fabrikalarla temas halindeyiz. Eleman ihtiyacı olduğunda bize ulaşıyorlar” dedi.
ÖZMURAL CNG’Lİ ARAÇLARI SORDU
CHP’li Meclis Üyesi Ünal Özmural da mecliste önerge sunarak “Ulaşım Park genel müdürlüğüne ait sıkıştırılmış doğalgaz CNG ile çalışan belediye otobüslerinden yangın çıkmış ve can kaybı yaşanmamıştır. 2017’den bu yana yanan araçlarla ilgili teknik rapor çıkarılmış mıdır? Şu anda CNG ile çalışan araç sayısı 197 olarak görülüyor. İlave tedbirler alınmış mıdır? 100 adet daha CNG’li araç alınacağı duyurulurken kazalarla ilgili alınan tedbirlerin yazılı olarak sunulmasını arz ederiz” şeklinde konuştu. Meclis Üyesi Özmural’a yazılı olarak cevap verilecek.
GÖKTTAŞ: ‘RAHATSIZ MI OLDUNUZ?
28 Mayıs’ta Atatürk’e yapılan hakaretlerle ilgili konuşmak için kürsüye çıkmak isteyen İYİ Partili Meclis Üyesi Nurcan Acaroğlu Göktaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın arasında kürsü tartışması çıktı. Kürsüye çıkmak isteyen Göktaş’a bir hatırlatma yapan Başkan Büyükakın, “Meclis kürsüsünde meclise hitap eden genel konuşmalar yapılır. Siz her defasında kürsüde konuşmak için söz istiyorsunuz. Yerinizden konuşmanızın sakıncası yoksa orda konuşun” dedi. Göktaş ise “Siz kürsüye çıkmamızdan rahatsız oluyorsanız buradan da okuyabilirim. Konuşmam bir dakika 49 saniye sürüyor. Konu belli süre belli daha nasıl öncesinde haber verelim” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKAKIN: ATATÜRK KONUSUNDA ÇEKİNMEYİZ
Büyükakın, “Kürsüyü kullanmanızdan rahatsız olduğum algısını yaratıyorsanız siz bilirsiniz. Kürsüye çıkılmasının takdirinin de bende olduğuna saygı göstermenizi rica ediyorum. Lütfederseniz öncesinde sakıncası yoksa bana haber verirseniz. Sizden hiçbir çekincemiz olmaz hele Atatürk konusunda hiç olmaz” dedi. Ardından tartışmaya İYİ Parti Grup Başkan Vekili Fevzi Canbaz da dahil oldu. Canbaz, “Bir meclis üyesi size konuşacağı şeyi size söylemek zorunda mı? Bu hangi yasada var söyler misiniz. Bizim konuşmalarımızdan çekiniyorsunuz. Rahat olun” dedi.
CANBAZ: BEN ŞOVU SEVMEM
Başkan Büyükakın Canbaz’a cevap vererek “Ben sizden çekinmeme niye çekineyim. Çok güzel şov yapıyorsunuz. Anlaşıldı siz meclisi gerip ‘Başkan gerildi’ diye manşet attırma derdindesiniz. Belediye meclisi genelgesinin 11. Maddesinde ‘Belediye başkanından konuşmadan önce izin alınır’ diyor” dedi. Canbaz tekrar söz alarak “Bir meclis üyesini azarlar gibi konuşuyorsunuz. Basın böyle mi çıksın istiyorsunuz. Ben bu sözleri söylemek istemiyorum. Ben şovu sevmem” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKAKIN: NOTER MEMURU DEĞİLİM
Başkan Büyükakın ise “Ben size meclise ne konuşacağınızı ne sunacağınızı sormadım. Konuyu çarpıtmayım. Ben noter memuru değilim. Bu meclisi nasıl yöneteceğimin hakları tanınmış ben de onları kullanıyorum. Siz nasıl seçilmişlik hakkınızı kullanıyor ve saygı bekliyorsanız ben de aynı şekilde hakkımı kullanıyor. Takdir hakkımı ipotek altına almamanızı rica ediyorum. Ben yerel meclislerin idaresinde yerel konuların doğru olduğunu düşünüyorum. Demokratik teamüller açısından da. Siz ulusal gündemdeki konuları basın toplantısı ile yapabilirsiniz. Benden meclis toplantısı öncesinde ya da sonrasında buna benzer açıklamaları kürsüde açıklamak istediğinizi belirtirseniz daha iyi olur. Her arkadaşımızın her istediği konuda mecliste söz almak istemesi usul açısından bir yönetim problemi yaratır. Bunun şahsınızla partinizle bir ilgisi yok” dedi.
BÜYÜKAKIN: MECLİSİ GERİP ÇEKİLİYORSUNUZ
İYİ Partili Meclis Üyesi Nurcan Acaroğlu Göktaş, “Sanki biz bu işi bilmiyormuşuz gibi bize akıl öğretiyorsunuz. Sayın başkan yapmayın etmeyin” dedi. Başkan Büyükakın ise “Meclisi gerip gerip ortada bir şey yokken ‘Bizi azarladınız’ diyorsunuz. Bu algıyı düzeltin lütfen. Ben meclis başkanlığı yapmayım o zaman. Kelimelerinizi doğru seçin. Sizin ön yargınız var zannediyorum. Atatürk Millet İttifakı’nın kurucu üyesi değil. Buradaki herkes Atatürk’e sahip çıkıyor. İddia ve ithamlarda bulunuyorsunuz. Bu konuyu belediye meclis çatısı altında tartışmak doğru değildir. Fevzi Bey’in tavrını hiç anlayamadım. Bu meclis böyle biter mi yarım saattir konuşuyoruz” diye konuştu.
ÇİFTÇİYE YAKIT DESTEĞİ MECLİSTEN GEÇTİ
Geçtiğimiz günlerde Başkan Büyükakın’ın bizzat duyurduğu çiftçilere yakıt desteği meclise geldi. Başkan Büyükakın, “Çiftçilerimize önümüzdeki 3 ay boyunca ÇKS kaydı olanlara her ay 50 litre olmak üzere tarım il müdürlüğü ve ziraat odaları ile protokol yapıp 15 Milyon civarında bütçe olacağını öngörüyoruz. Çiftçilerimize destek olacak bu önergeyi gündemimize almayı oylatıyorum” dedi. Maddenin gündeme alınması oy birliği ile kabul edildi.
‘KÖY DERESİNDEN KİMYASAL ATIK AKIYOR’
Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Halis Koç, Gebze Balçık Mahallesi’ndeki çevre kirliliği ve ulaşım sorunu hakkında önerge sunarak “Balçık Mahallesi’nin OSB'ler, plansız depo alanları ile iç içe olması, Darıca ve Çayırova mezarlıklarının Balçıktaki ormanlık alanda yer alması, yeni planlamayla 250 dönümlük mera alanlarının sanayi ile betonlaşması, Kocaeli'nin Batı yakasındaki çöp depolama tesisinin Balçık sınırlarına bitişik planlanması, çevre yolunun uzun süredir stabilize ve yolun her daim bozuk olması, ağır tonajlı araçlar da dahil, tüm araçların mahalle içi karayolunu kullanmaları yoğun araç trafiğine sebep olmaktadır. Egzoz gazından yoğun toz bulutlarından betonlaştırılmadan eski köyün dokusu bozuldu, havası kirlendi. Köyün deresinden kimyasal atık akıyor. Adı 'Balçık' olan köyün yeraltı suları tükenmek üzere” dedi.
‘ÇÖP DEPOLARI BURAYA KURULMAMALI’
Açıklamalarını sürdüren Koç, “Tarımsal ve ormanlık alanlar son hızla yeni planlamalarla betonlaşıyor. Balçık’ta çevresel yönden alarm çanları çalıyor. Çevre kirliliği ile Balçık'ta; akciğer hastalıkları ve kanserden ölenlerin sayısında son yıllarda hissedilebilir artışlar gözlenmektedir. Özellikle ağır hava kirliliği ile hamilelerde düşük ve erken doğum vakalarının arttığı söyleniyor. Tüm bu olumsuz çevre kirliliğini asgariye indirmek için; temiz bir çevre için gereken tedbirler alınmalıdır. Çevresel denetimler sıklaştırılmalıdır. Tarımsal alanların betonlaştırılmasına, ormanlık alanların açılmasına son verilmelidir. Arıtma tesisleri faal hale getirilmelidir. Planlanması düşünülen çöp depolama alanlarının bu bölgeye kurulması engellenmelidir.
‘ULAŞIM HATTI GEREKİYOR’
Meclis Üyesi Koç, son olarak “Uzun süredir stabilize ve bozuk olan Balçık mahallesi çevre yolu asfaltlanmalıdır. Şekerpınar-Şile yolunun, Mandıra Caddesi ile kesiştiği noktada kavşak yapılması, Şile yoluna giriş ve çıkış bağlantısı yapılarak mahalle içi trafiğinin asgariye indirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını, sanayi içerisinde kalan Balçık Mahallesi’nin; batısındaki Mollafenari, doğusundaki Tepeören (Tuzla) ile güneybatısındaki Şekerpınar (Çayırova) ile var olan ulaşm sıkıntısının giderilmesi için bu güzargahlara işlevsel bir hatlı minibüsün konulması ve yukarıda belirttiğimiz çevresel sorunların giderilmesi hususunda gereğini arz ederiz” diye konuştu.
BÜYÜKAKIN: TARIMSAL FAALİYET YAPILMIYOR
Başiskele Ovacık ve Mehmetağa Mahalleri ile Kartepe Belediyesi, Köseköy ve Rahmiye Mahallelerinde Tarımsal Niteliği Korunacak Alan kullanımda kalan bölgenin tarım dışına çıkarılması kapsamında kamu yararı kararı alınması ile ilgili konuşan Başkan Büyükakın, “Çuhana caddesinin iki taralı genişletilmesi olmuyor. Rahmiye ve Arslanbey ile Köseköy ve Kullara bağlanan bir yol. Ciddi bir aks kamyon trafiği de var. Alternatif projeler üzerinde çalıştık yolu genişletmek için. Kamulaştırma bedeli var. Tarımsal faaliyet de yapılmıyor” dedi.
TANIŞ: UZUN VADEDE ZARAR VERİR
CHP’li Meclis Üyesi Orhan Tanış, bu maddeyle ilgili “Kamu yararı yapmak için toprak koruma kurulunun bize uygun görüş vermesi gerekiyor. Bahsettiğimiz alan Körfez’den Sapanca Gölü’ne kadar Kuzey Anadolu Fay Hattının milyonlarca yılda oluşturduğu toprak kalınlığı 300-440 metreyi bulan verimli tarım alanları. Kısa vadede ortaya acıkacak kamulaştırma yükünden kurtulmak için planlama çalışması yapmak uygun gibi gözüküyor. Ancak biz tarım politikalarımız mutlaka uzun vadede değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü bu topraklar üzerinde yaşayan vatandaşlar belki yüzlerce sene burada yaşayacak. Gelecek nesli de düşünmemiz gerekiyor” dedi.
KELEŞ: SIKIŞMIŞ ALANDA TARIM OLMAZ
Açıklamasını sürdüren Tanış, “Tarım alanlarını yok etmeye başladığımızda bizden sonraki nesillerin sıkıntıya düşeceği açıktır. 1 metre bile tarım alanını kaybetme lüksümüz yok. 670 dönümlük tarım alanını korumanın kamusal yarar olduğunu düşünüyoruz. O yüzden muhalefet şerhi koyduk” dedi. AK Partili Meclis Üyesi Sadullah Keleş ise “Bölge zaten yağılaşma baskısı altında. Bugün kamu eliyle 40-50 Milyon TL’lik yatırımı göze alabiliriz ama bu var olan baskıyı daha da artırır. U sıkışık alanda tarım hayal etmek gerçeklerle bağdaşmayan bir durum olur. Alacağımız kamu yarar kararı doğru olacaktır” dedi. madde oy çokluğu ile kabul edildi.
STADIN YOLU 131 MİLYON TL’YE YAPILACAK
Kartepe Dumlupınar Mahallesi ile İzmit Belediyesi, Alikahya Atatürk Mahallesi’nde Tarımsal Niteliği Korunacak Alan kullanımında kalan bölgenin tarım dışına çıkarılması kapsamında kamu yararı kararının alınması ile ilgili de açıklama yapan Büyükakın, “Stadın yoluyla alakalı kamulaştırmadan kurtularak kaynağımızı verimli kullanmak için böyle bir yola gidiyoruz. Stadımızın yolunu yapmak için kamu yararı kararı alıp planlamadan sonra yolun genişlemesini yapacağız. 131 Milyon TL’ye mal olacak. 15 Milyon TL’de kamulaştırma bedeli var. İhale hazırlığı yapıyor arkadaşlar. Kamulaştırma bedelinden tamamen kurtulmak istiyoruz” diye konuştu. Madde oy çokluğu ile kabul edildi.
TANIŞ: 10 DÖNÜM YETMEZ DEMİŞTİM
Çayırova Cumhuriyet ve Şekerpınar Mahalleleri’ne yapılacak hal ile ilgili nazım imar planı değişikliği hakkında konuşan Başkan Büyükakın, “Bir hal yapmak istiyoruz. Gebze’nin girişinde görsel ve fonksiyonel olarak ihtiyaçları karşılamıyor. 10 dönümlük bir alan belirlemiştik ama sahadaki çalışmalarda gördük ki uzun vadede bu alan küçük kalacak. O yüzde 10 dönümlük alanı 20 dönüme çıkardık” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Orhan Tanış da konuşarak “Tanış, “İlk plan tadilatını yaptığımızda tapuda şerh sorunları bulunduğundan bölgede hal alanı oluşturulmuştu. Buna 3 sebeple karşı çıkmıştık. Konum olarak 30 dönüm civarında çok daha elverişli olduğu, buranın öncelikli tercih edilmesi gerektiğini söylemiştik. 10 dönümlük alanın yeterli olmayacağını belirterek bunu, uygun bulmamıştık” dedi.
KELEŞ: ACİLEN HAL LAZIM
Açıklamasını sürdüren Tanış, “10 dönümlük alan için ‘Çok iyi bir yer belirledik’ demiştiniz. Ben ise ‘10 seneye varmaz yeni bir hal alanı arasınız’ demiştim. Benim açıklamamdan sonra yapı kontrol müdürlüğü seçilen alanda dolgu olduğu yapı yapmaya müsait olmadığını tespit ediyor. Trafik yoğunluğunun çok olduğu alanda trafik etki raporunun da olması gerekiyordu. Bu gerekçelerle buna muhalefet şerhi koyduk” dedi. Bu maddeyle alakalı söz alan AK Partili Meclis Üyesi Sadullah Keleş ise Konum konusu planda kavşak gibi görünse de hali hazırda bir kavşak yok. Orada hal acilen lazım ticaretin başlaması adına. Ulaşımı ticarete mümkün bir alan. Konuyu komisyon olarak yeterince değerlendirdiğimizi düşünüyorum” dedi. Madde oy çokluğu ile kabul edildi.
TANIŞ: EŞ DEĞER ALAN GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR
Dilovası Tavşancıl ve Çerkeşli Mahalleleri, Bakanlık oluru ile belirlenen Rezerv Yapı Alanına ait sınırın plana aktarılmasını içeren raporu hakkında konuşan Meclis Üyesi Tanış, “Burada rezerv yapı alanı ilan etiğimiz aman yetki çevre bakanlığına geçiyor. Onlar da kendi ihtiyaçlarına göre bu bölgeyi planlayacak. Ancak burada itiraz noktamız şu: 1760 dönümlük bir alan. Yarısından fazlası daha önce planlaması yapılmış bir alan. Bu alanda belli bir nüfus atanıyor ve sosyal donatı alanı planda gösteriliyor. Biz diyoruz ki buradaki sosyal donatı alanlarına karşı eşdeğer alan göstermemiz gerekiyor. O yüzden bu maddeye şerh koyduk” dedi.
KELEŞ: PLAN YAPISI KORUNACAK
AK Partili Meclis Üyesi Sadullah Keleş de söz alarak “Bakanlık plan yaparken mevut alanın plan yapısını koruyarak çalışacaktır. İlave reze alanı ilan edilen kuzeydeki 176 dönümlük devasa bir alan. Büyükşehir olarak kamulaştırma çalışmalarına başladık. Taşınacak mahalleler için yeni bir şehir oluşacak alan burası. Burada başlı başına kentsel dönüşüm hikayesi göreceğiz” dedi. Madde oy çokluğu ile kabul edildi.
TANIŞ: LOKAL DEĞİŞİM VATANDAŞA ZARAR VERİR
İzmit Yenimahalle’de Yenimahalle Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı içerisinde hazırlanan 1 uygulama imar planı ve plan notu değişikliği ile ilgili konuşan CHP’li Tanış, “Burası, Acıbadem Hastanesi’nin Batısında kalan D100’e cepheli 22 dönümlük bir alan. Yapı stoku çok düzensiz ve yıpranmış ve bölgenin de kentsel dönüm alanı olmasından dolayı büyükşehir belediyesi bu alanla ilgili öneri planı hazırladı. Konut adaları tek parça haline getiriliyor, dini tesis alanı büyütülüyor. 1,5 emsal şartı veriliyor ve 5 kat olarak düzenleniyor. Ticaret ve konut alanı olarak açmak planın eşitlik ilkesine uymuyor. Bütünsel olarak yapılsa sorun yoktu. Lokal olarak yapıldığı için vatabdaşalra haksızlık yapmış oluyoruz” dedi. Madde oy çokluğu ile kabul edildi. meclisin ikinci oturumunun 21 Haziran saat 15:00’da yapılmasına karar verildi.

 

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    e-gazete
    • DERİNCE EKSPRES | Derince ve Körfez'in Sesi - 29 Mart 2024 Manşeti
    ARŞİV
    Derince Nöbetçi Eczaneleri