28 Mart 2025 Cuma

“Mutlu Bir Derince İnşa Edeceğiz”

KOCAELİ, TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ÇOK ÖNEMLİ YER TUTAN KENTLERİNDEN BİRİSİDİR

Kocaeli Ticaret Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

26 Ağustos 2017 Cumartesi 10:52
 KOCAELİ, TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ÇOK ÖNEMLİ YER TUTAN KENTLERİNDEN BİRİSİDİR

 

 

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Akın Doğan, Başkan Yardımcıları ve Meclis üyeleri tarafından kapıda karşılanan  Vali Hüseyin Aksoy’a Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya eşlik ettiler.

 

Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda; Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Akın Doğan’ın Kocaeli Ticaret Odası ile ilgili bilgilendirme sunumunda  ardındanyaptığı konuşmalarında; “ Sayın Valim, ilk öncelikle ilimize hoş geldiniz diyorum. Sizin görev yaptığınızillere önemli değerler ve önemli vizyonlar kattığınızı biliyorum. Kocaeli’mize de aynı vizyonu ve değeri katacağınızı biliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Kocaeli Ticaret Odası olarak her zaman sizlerin ve devletimizin yanında olacağımızı vurguluyor, Meclis Toplantımıza teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum.” diyen Meclis Başkanının konuşmalarının ardından  Vali Hüseyin Aksoy’un yatığı konuşmalarında; “Değerli konuklar, öncelikle burada bu toplantıda sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum. Kocaeli, Türkiye’nin önemli bir şehri ve nüfus itibariyle Türkiye’nin 10’uncu büyük şehridir. Bununla birlikte Türkiye ekonomisinde çok önemli yer tutan kentlerinden birisidir. Sanayisi, ticaretiyle ve diğer sektördeki potansiyelleriyle birlikte Türkiye’nin ekonomisine yön veren kentlerden birisidir. Nüfus artış hızına baktığımızda Türkiye ortalamasının iki katı bir nüfus artışıyla her yıl büyüyen ve gelişen bir kenttir. Nüfus yoğunluğu itibariyle baktığımızda Kocaeli, Türkiye’de 2’nci sırada yer almaktadır. Bu özelliği Asya ve Avrupa kıtalarının kesişme noktasında olması ve bütün ulaşım akslarının Kocaeli üzerinden gerçekleşiyor olması Kocaeli’ni daha farklı bir konuma taşımaktadır.

SANAYİ VE TİCARETİN BÖLGEDE GELİŞMİŞ OLMASI İSTİHDAMA DA ÇOK CİDDİ KATKI SAĞLIYOR

 Deniz ve denizden yararlanma adına Kocaeli önemli bir potansiyele sahip ve bu potansiyelini de verimli ölçüde yerine getirmektedir. 35 liman ve iskelesiyle, 66 buçuk milyon tonluk elleçleme genel yük itibariyle en önemli şehirlerden birisi. Mevcut havalimanı çok arzu ettiğimiz sayıda olamamakla beraber geçtiğimiz yılda yaklaşık 60 bin yolcusirkülasyonu oldu. Böylesine önemli bir liman trafiğine sahip olması lojistik anlamda yatırımcıların bölgeye yatırım yapmaları anlamında daha cazip bir konumda olmasını sağlamaktadır. Bu sanayi ve ticaretin bölgede gelişmiş olması istihdama da çok ciddi katkı sağlıyor. 625 bin civarında SSK’ya bağlı çalışan kişi söz konusu. Son istihdam seferberliğinde de Kocaeli,   25 bin kişiyi aşan sayıyla önemli katkı sağlayan illerin başında geliyor.

 

Kocaeli gelir düzeyi bakımından da değerli bir konuma sahip. Dış ticaretine baktığımızda Kocaeli’nin yaklaşık olarak 56 milyarlık dış ticaret hacmiyle ülkemizin dış ticaret hacminin yüzde 17’sini karşılıyor. Bölgemizde 14 tane organize sanayi bölgesi ve bu bölgelerimizde de yaklaşık 90 bin civarında çalışanımız var. 6 küçük sanayi sitesinde yaklaşık 20 bin çalışan söz konusudur.  Bir sanayi odası üç ticaret odası olan bir kenttir. Ekonomik çalışmalar büyük bir hareketlilikle devam ediyor. Yapılması gereken birçok çalışma var. Kocaeli’nin diğer sektörlerde de kendini geliştirmesi için gayret içerisinde olacağız. Başta turizm olmak adına diğer sektörlerde de yapılması adına gerekenleri hayata geçirmek için gayret göstereceğiz.

KOCAELİ, BANKACILIK ANLAMINDA DA ÜLKENİN ÖNDE GELEN İLLERİ ARASINDADIR

2004’te Kocaeli’ndeki banka şube sayısı 104 iken bugün şube sayısı 240’a çıkmıştır. Kredi kullandırmada 32 milyarlık hacimle ülkede altıncı sıradadır. Yani Kocaeli, bankacılık anlamında da ülkenin önde gelen illeri arasındadır. Sizlerin yapmış olduğu çalışmalar çok önemli. İş dünyamız büyük bir gayret içerisinde, bizler de valilik olarak sizin sorunlarınıza çözüm üretmekle görevliyiz. Kocaeli Türkiye’de uyum içerisinde çalışma yürüten kentlerden birisi. Daha önce görev yaptığım yerlerde görmediğim bir durumu burada gördüm. Siyası parti il başkanları her ay bir araya geliyorlar. Bu da kentteki huzurun, belirli bir olgunluk seviyesine geldiğini gösteriyor. Enerjimizi Kocaeli’nin sorunlarının çözümüne vermemizi kolaylaştırır.

Kocaeli üniversitesin de 82 bin öğrenci, Gebze Teknik Üniversitesinde ise 7 bin öğrenci bulunmakta ve  toplamda 90 bine yakın öğrenci ilimizde öğrenim görmektedir.  Bu önemli bir potansiyel. Burada başta Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık olmak üzere bölgenin sorunlarının üst noktalara aktarılması anlamında çözüm üretme gayreti içerisinde olacağız. Ticaret ve sanayi odalarının önemli kurumlar olduğunu belirten Vali, odalarla  birlikte istişarelere devam edileceğini belirterek, sözlerini tamamladı. Konuşmaların ardından  Vali Hüseyin Aksoy, günün anısına toplu fotoğraf çektirerek, Kocaeli Ticaret Odası birimlerini dolaştı. 

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    e-gazete
    • DERİNCE EKSPRES | Derince ve Körfez'in Sesi - 31 Ocak 2025 Manşeti
    ARŞİV