19 Nisan 2024 Cuma

Başkan Gökçe: Güzel İlçemizi STK’larımızla Birlikte Yöneteceğiz

KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Mayıs ayı sanayi üretimindeki artış, sanayicinin tekrar yatırım kararı aldığını gösteriyor

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı sanayi üretimindeki yüzde 5,6’lık artış ile ilgili olarak “Uzun zamandır sanayi üretimde azalarak artış gerçekleşiyordu.

14 Temmuz 2016 Perşembe 14:43
KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Mayıs ayı sanayi üretimindeki artış, sanayicinin tekrar yatırım kararı aldığını gösteriyor
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı sanayi üretimindeki yüzde 5,6’lık artış ile ilgili olarak  “Uzun zamandır sanayi üretimde azalarak artış gerçekleşiyordu. Mayıs ayında yukarı yönde gerçekleşen bu artışın doğal olduğunu düşünüyoruz. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında en büyük artışın yüzde 6,3 ile imalat sanayinde gelmesi sevindiricidir. Sanayi artışındaki yükselişi tetikleyen en önemli faktörlerden biri sermaye malı imalatındaki yüzde 16,7'lik artış oldu. Bu veri, sanayideki yatırım harcamalarındaki canlanmaya işaret ediyor.” dedi.
 
Zeytinoğlu, sanayinin alt sektörlerinde imalat sanayinde kayda değer artış olduğunu belirterek, “Sanayinin alt sektörlerini incelediğimizde Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinin yüzde 0,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,2 arttığını görüyoruz. Ana sanayi grupları içerisinde ise en yüksek artışın yüzde 16,7 ile sermaye malı imalatında gerçekleştiğini görüyoruz. Geçtiğimiz ay bu kalemde yüzde 6 civarında gerileme söz konusuydu. Yatırımların işareti olan sermaye malı üretiminin Mayıs ayında toparlanıyor olmasını ekonomimiz adına umut verici buluyoruz.” dedi.
 
İmalat sanayi alt sektörlerinde en yüksek artışın otomotiv sanayinde olduğunu ifade eden KSO Başkanı “Diğer ulaşım araçlarının imalatında yüzde 48,4 ve motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatındaki yüzde 24’lük artış dikkat çekicidir. Bunu Avrupa’daki iyileşmeye bağlıyoruz. Bu iyileşme Otomotiv sanayimize yansıdı. Diğer taraftan motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatındaki artışın iç talepteki canlanmadan kaynaklandığını düşünüyoruz. Özellikle tarımdaki canlanmaya işaret ediyor.” dedi.
 
-Yıllık cari açık gerilemeye devam ediyor.
Merkez Bankası tarafından açıklanan yıllık 27,3 milyon dolara gerileyen cari açık rakamına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, “Yıllık cari açığımızın azalmaya devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz. Beklentimiz de bu yöndeydi. Tabii mayıs ayı turizm gelirlerinin hız kazanmaya başladığı aydır. Bu ayda hizmetler geliri geçen yıla göre yüzde 29 gerilemiş. Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi turizm gelirlerimize olumlu katkı sağlayacaktır. Ancak bu yansıma birkaç ayı alabilir. Ülkemizin siyasi kararlarını çok önemsiyor ve destekliyoruz. Ancak Fransa’nın kararı yurt dışındaki görünümümüz açısından endişe vericidir. Önümüzdeki dönemde ülkemizin istikrara ve bunun yansıması olarak yabancı yatırıma ihtiyacı var.” dedi.
                                                                                                                                                                                
  

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    e-gazete
    • DERİNCE EKSPRES | Derince ve Körfez'in Sesi - 19 Nisan 2024 Manşeti
    ARŞİV
    Derince Nöbetçi Eczaneleri